موزه هنرهای مدرن نیویورک یک موزه هنری است که در «میدتاون منهتن» در شهر نیویورک واقع شده است. این موزه یکی از تاثیرگذارترین موزه های هنر مدرن در جهان است که نقش مهمی در توسعه و گردآوری هنر مدرن ایفا کرده است. در این مقاله قصد داریم شما را با این موزه مهم هنری در جهان و آثار برتر آن آشنا کنیم. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
معرفی موزه هنرهای مدرن نیویورک (MoMA)
موزه هنرهای مدرن نیویورک یکی از قدیمی ترین و بزرگترین مراکز غیرانتفاعی هنر معاصر در ایالات متحده است که سالانه بیش از ۵۰ نمایشگاه هنری برگزار می کند. این موزه اولین موزه جهان است که به هنر دوران مدرن اختصاص دارد.
تاریخچه موزه موما (MoMA)
ایده موزه هنر مدرن توسط ابی آلدریچ راکفلر، همسر جان دی راکفلر جونیور – نیکوکار، کارآفرین و سرمایه دار آمریکایی- ارائه شد. او و دوستانش لیلی پی بلیس و مری کوین سالیوان که هر سه از کلکسیونرهای پیشگام هنر مدرن بودند، در ۷ نوامبر سال ۱۹۲۹ موزه هنرهای مدرن (MoMA) را برای بازدید عموم بنیان گذاشتند.
MoMA ابتدا در شش اتاق در طبقه دوازدهم ساختمان تاریخی هرکسلر دایر شد. این موزه کار خود را با هشت چاپ و یک طراحی اهدایی آغاز کرد و اکنون با بیش از ۱۵۰۰۰۰ اثر هنری مدرن به یکی از بزرگترین موزه های جهان تبدیل شده و در سطح طبقه بندی موزه لوور فرانسه است.
توسعه موزه
موزه هنرهای مدرن نیویورک طی سالهای ۱۹۲۹ تا ۱۹۳۹ به دلایل مختلف از ساختمان هرکسلر به ۳ مکان موقت دیگر منتقل شد. نلسون راکفلر، پسر ابی راکفلر، در سال ۱۹۳۹ به ریاست موزه انتخاب شد و با افزایش تبلیغات موزه، چهره موزه هنر مدرن را متحول کرد.
او توانست در سال ۱۹۳۹ این موزه را در محل دائمی خود یعنی در خیابان ۵۳ در مرکز ساختمانهای راکفلر افتتاح کرده و در طول دوران ریاست خود آنرا توسعه دهد. بعد از انتخاب نلسون به عنوان فرماندار نیویورک در سال ۱۹۵۸، برادرش دیوید راکفلر ریاست موزه را بر عهده گرفت.
دیوید نیز در پیشرفت موزه نقش چشمگیری داشت. در زمان ریاست او، باغ مجسمه ابی راکفلر به افتخار مادرش، به موزه اضافه شد. این باغ توسط معمار مشهور، فیلیپ جانسون از بهار ۱۹۵۲ تا آوریل ۱۹۵۳ ساخته شد.
بخش های موزه هنرهای مدرن
موزه هنرهای مدرن مروری بر تمام آثار هنری بصری مدرن و معاصر (از اواخر قرن نوزدهم تا کنون) در زمینه های معماری، طراحی، نقاشی، مجسمه سازی، عکاسی، چاپ، کتابهای مصور و کتابهای هنرمندان، فیلم و رسانه های الکترونیکی است. این موزه به مرور به ۶ بخش توسعه یافته است:
نقاشی و مجسمه سازی
موزه هنرهای مدرن، بزرگترین و جامع ترین مجموعه (حدود ۳۶۰۰) از نقاشی ها و مجسمه های مدرن جهان است که در آن کلکسیون جامعی از شاهکارهای هنرمندان و جنبش های اصلی هنری از دهه ۱۸۹۰ به بعد ارائه شده است.
در اولین سالهای راه اندازی این موزه، نمایشگاه های زیادی از هنرمندان برجسته برپا شد. اولین نمایشگاه امانتی موزه شامل آثاری از سزان، ون گوگ، سورات و گوگن بود. نمایشگاه «تنهایی وینسنت ون گوگ» نیز در ۴ نوامبر ۱۹۳۵ با نمایش ۶۶ اثر رنگ روغن، پنجاه طراحی از هلند و گزیده نامه های دلخراش ونگوگ به موفقیت چشمگیری رسید.
طی سالهای ۱۹۳۹-۱۹۴۰، این موزه توانست با همکاری موسسه هنر شیکاگو، نمایشگاهی از شاهکارهای پیکاسو برگزار و به شهرتی بین المللی دست یابد. به طور کلی، نقاشی های کوبیست، سوررئالیست و اکسپرسیونیست انتزاعی از گسترده ترین دارایی های این بخش از موزه هنرهای مدرن هستند.
معماری و طراحی
موزه هنرهای مدرن برای اولین بار در جهان در سال ۱۹۳۲، معماری و طراحی را به عنوان یکی از مجموعه های خود اضافه کرد. این مجموعه شامل بیش از ۲۸۰۰۰ مدل معماری و طراحی از اشیاء در مقیاسهای بزرگ گرفته تا آثار روی کاغذ مثل نقشه ها و عکس ها، مدلهای معماری یا صنعتی و نیز جنبشهای اصلی معماری از اواسط قرن ۱۹ تاکنون است.
طراحی های این موزه نیز شامل آثار تایپوگرافی، پوستر، لوازم خانگی، مبلمان، ظروف غذاخوری، ابزار، منسوجات، خودروهای اسپورت و حتی یک هلیکوپتر است.
فیلم
بخش فیلم برای اولین بار در جهان توسط «آلفرد بار» در سال ۱۹۳۲ در موزه هنرهای مدرن پیشنهاد و پایه ریزی شد. اکنون این زیر مجموعه یکی از بهترین آرشیوهای موزه هنر بین المللی در جهان و دارای بیش از ۲۵۰۰۰ عنوان فیلم و چهار میلیون تصویر ثابت است.
این بخش از موزه در سال ۱۹۳۵ راه اندازی و ریاست آن را «جان هی ویتنی» از سال ۱۹۳۵ تا ۱۹۵۱، برعهده گرفت و فیلم «آیریس بری» را گردآوری کرد. این فیلم در سال ۱۹۳۷، توسط آکادمی علوم و هنرهای تصاویر متحرک مورد تقدیر قرار گرفت.
در دهمین دوره جوایز اسکار (۱۹۳۷) نیز کتابخانه فیلم این موزه به خاطر جمع آوری فیلمهای مربوط به سال ۱۸۹۵ تاکنون و نیز توسعه تاریخی و زیبایی شناختی فیلم متحرک توانست جایزه ویژه دریافت کند.
رسانه و اجرا (پرفورمنس)
موزه در دهه ۱۹۶۰ برای اولین بار در جهان مجموعه ای برای هنر پرفورمنس (هنرهای مبتنی بر زمان) ایجاد کرد. این بخش از موزه، آثار پرفورمنس را از دهه ۱۹۶۰ تاکنون گردآوری و در سپتامبر ۲۰۰۶ نیز دپارتمان رسانه را تأسیس کرد. در این بخش از موزه شامل استودیوهای هنر پرفورمنس و فضاهای خصوصی تماشای فیلم نیز هست.
عکاسی
موزه MoMA یکی از مهمترین موزه های عکاسی جهان با بیش از ۲۵۰۰۰ عکس از عکاسان، روزنامه نگاران، دانشمندان، کارآفرینان و آماتورها است. این بخش از موزه در سال ۱۹۴۰ توسط بومونت نیوهال تاسیس شد.
برجسته ترین و ماندگارترین نمایشگاه عکاسی این موزه، نمایشگاه ادوارد استایچن به نام «خانواده انسان (Family of Man)» است که توسط نه میلیون نفر بازدید شد. این نمایشگاه در سال ۲۰۰۳ به خاطر ارزش تاریخی آن به ثبت جهانی یونسکو رسید.
چاپ و طراحی
بخش طراحی و چاپ موزه هنرهای مدرن، یکی از جامع ترین مجموعه آثار قرن بیستم روی کاغذ است که بیش از ۱۱۰۰۰ کتاب آثار هنرمندانی مانند اد روشا، مارسل برودتارز، سوزان بی، کارل آندره و دیوید هورویتز را گردآوری کرده است. این طراحی ها شامل طیفی تاریخی از طراحی با مداد، جوهر، زغال چوب، آبرنگ، گواش، کلاژ و مدیوم های ترکیبی هستند.
بخش کتابهای چاپی و مصور در سال ۱۹۶۹ و بخش طراحی در سال ۱۹۷۱ راه اندازی شدند. بیش از ۶۰۰۰۰ اثر از مجموعه های چاپی، کاتالوگ نمایشگاه و کتابهای مصور مدرن و معاصر با تکنیکهای سنتی (حکاکی روی چوب، حکاکی، لیتوگرافی، …) یا دیجیتالی در این مجموعه وجود دارد.
در کنار این ۶ مجموعه باید به کتابخانه معروف این موزه که «دادابس» نام دارد هم اشاره کنیم. دادابس شامل بیش از ۳۰۰۰۰۰ کتاب، ۱۰۰۰ نشریه، ۴۰۰۰۰ فایل کوتاه درباره بیش از ۷۰۰۰۰ هنرمند است که محققان زیادی از آنها برای پژوهش های هنری خود استفاده می کنند.
نمایشگاه های معروف موزه هنرهای مدرن
موزه همیشه به برپایی نمایشگاه های ویژه برای سبکهای هنری خاص، ژانرها و آثار هنرمندان منفرد تمرکز داشته است. از مهمترین این نمایشگاه ها می توان به نمایشگاه های هنر ماشینی (۱۹۳۴)، کوبیسم و هنر انتزاعی (۱۹۳۶)، سوررئالیسم دادا (۱۹۳۶)، شانزده آمریکایی (۱۹۵۹)، هنر اسمبلاژ (۱۹۶۱) و آلفرد هیچکاک (۱۹۹۹) اشاره کرد. آثار زیر در زمره برجسته ترین آثار ارائه شده در موزه هنرهای مدرن هستند:
خانواده انسان
نمایشگاه عکس ادوارد استایچن با نام «خانواده انسان» که در سال ۱۹۵۵ برگزار شد، یکی از معروفترین و محبوب ترین نمایشگاه های موزه هنرهای مدرن است که بعد از نمایشگاه موما به یک تور جهانی موفق رفت.
نیلوفرهای آبی
این نقاشی یکی از تابلوهای مجموعه نیلوفرهای آبی مونه است که جایگزین تابلوی ۱۸ فوتی شد که در جریان آتش سوزی نمایشگاه از بین رفت.
دوشیزگان آوینیون
دوشیزگان آوینیون کاری از نقاش اسپانیایی معاصر، پابلو پیکاسو است که منتقدان هنری آنرا یکی از تاثیرگذارترین آثار هنری صد سال گذشته می دانند.
شب پر ستاره
تابلو شب پر ستاره ی ونگوگ مشهورترین اثر هنری موزه هنرهای مدرن نیویورک است.
علاوه بر این آثار، بسیاری از آثار متأخر هنرمندانی همچون اندی وارهول، الیزابت موری و سیندی شرمن نیز در زمره برجسته ترین آثار موزه هنرهای مدرن قرار دارند.
۷ حقیقت جالب درباره موزه MoMA
در اینجا می توانید ۷ حقیقت جالب درباره موزه هنرهای مدرن نیویورک را بخوانید:
۱- همسر ابی راکفلر، هنر مدرن را تحقیر می کرد و در شروع کار همسرش از او حمایت مالی نکرد. اما بعدها زمین فعلی موزه را به این مجموعه اهدا کرد.
۲- موزه هنرهای مدرن نیویورک کمی بعد از سقوط وال استریت افتتاح شد.
۳- آدرس جدید و دائمی موزه توسط فرانکلین روزولت، رئیس جمهور ایالات متحده، از کاخ سفید و از طریق رادیو به اطلاع عموم رسید.
۴- موما هفتمین موزه بزرگ ایالات متحده از نظر بودجه است که علاقه ای به بودجه دولتی ندارد. درآمد سالانه ناخالص آن حدود ۱۴۵ میلیون دلار و دارایی خالص آن بیش از یک میلیارد دلار است.
۵- این موزه، اولین و تنها موزه ای بود که علاوه بر گالری های نقاشی و مجسمه های مدرن، بخش های معماری و طراحی، فیلم و عکاسی را نیز ایجاد کرد.
۶- موزه هنرهای مدرن در فهرست پربازدیدترین موزه های هنر جهان و در رتبه پانزدهم قرار داشت که طی کوئید۱۹ در سال ۲۰۲۰ به رتبه ۲۵م جهان رسید.
۷- ساختمان دائمی موزه توسط افرادی مثل فیلیپ گودوین و ادوارد دورل استون (۱۹۳۹)، فیلیپ جانسون (۱۹۵۳) و یوشیو تانیگوچی (۲۰۰۴) باسازی و تکمیل شده است. این موزه در سال ۲۰۱۹ یک بازسازی کامل و توسعه زیاد را تجربه کرد.
رخدادها و حوادث موزه هنرهای مدرن
موزه هنرهای مدرن نیویورک از زمان تاسیس خود تا کنون رویدادها و حوادث مختلفی را پشت سر گذاشته است که در اینجا به بعضی از آنها می پردازیم:
آتش سوزی در ۱۹۵۸
موزه هنر مدرن در ۱۵ آوریل ۱۹۵۸ در اثر آتش سیگار کارگرانی که در حال نصب تهویه مطبوع بودند، دچار حریق شد. بدلیل ساخت و سازها، بسیاری از نقاشی های موزه جابجا شده بودند اما نقاشی نیلوفرهای آبی اثر مونه، بدلیل سایز بزرگ آن (۵.۵ متر) جابجا نشد و در آتش سوخت. در این حادثه یک کارگر نیز جان باخت و چند آتش نشان بدلیل استنشاق دود به بیمارستان منتقل شدند.
اعتراض به فرمان ترامپ در ۲۰۱۷
موزه هنر مدرن نیویورک، آثار هنرمندان مسلمان ایرانی، سودانی و عراقی را به جای آثاری از پابلو پیکاسو، هنری ماتیس و فرانسیس پیکابیا در طبقه پنجم این موزه نمایش داد. این کار در اعتراض به فرمان منع ورود اتباع هفت کشور مسلمان به امریکا توسط ترامپ بود و با شعار « برای آزادی و نه فقط برای هنر» انجام شد.
در این نمایشگاه، آثاری از هنرمندان کشورمان مثل پرویز تناولی (مجسمهساز و نقاش)، سیا ارمجانی (مجسمهساز و معمار ایرانی–آمریکایی)، شارل حسین زنده رودی (بنیانگذار مکتب سقاخانه در نقاشی ایران)، مارکو گریگوریان (نقاش فقید ایرانی)، طلا مدنی (نقاش ایرانی مقیم آمریکا) و شیرانا شهبازی (عکاس) به نمایش درآمد.
حمله به کارکنان موزه در ۲۰۲۱
گری کابانا (یک پیرمرد ۶۰ ساله) بدلیل لغو عضویتش از موزه و ممانعت از ورود او به موزه عصبانی شد و با چاقو دو تن از کارکنان موزه را زخمی کرد. مرد مهاجم از اختلالات روانی رنج می برد و دو روز بعد از این حادثه، در حال خواب روی نیمکت پارکی در فیلادلفیا دستگیر شد.
در پایان این مقاله، امیدوارم که توانسته باشم شما را تا حدی با موزه هنرهای مدرن نیویورک، آثار و زیر مجموعه های آن آشنا کنم. شما هم می توانید اطلاعات خود را از این موزه در کامنتهای این مقاله با من و دیگر هنردوستان به اشتراک بگذارید.